Psikolojik Sağlığınız Önemli
Psikolojik sağlığınız önemli. Psikolojik sağlığınız önemli çünkü; akıl ve ruh sağlığı nedir? Ruh sağlığını etkileyen faktörler nelerdir? sorularının cevabı, psikolojik sağlığınız önemli olmasını gerektiriyor. Tüm yaşamı hatta fiziksel sağlığı da etkilemesinden kaynaklanmasıdır. Psikolojik sağlığı ideal seviyelerde tutmanın en doğal yolu, ruh sağlığı bozulmadan ruh sağlığını korumaktır. Psikolojik sağlık, diğer fiziksel sağlık alanlarından birçok yönüyle farklılık gösterir. Fiziksel sağlık için tıbbi tahliller, tetkikler, görüntüleme yöntemlerinden bahsedebiliriz. Oysa psikolojik sağlığın buna benzer ölçüm araçları çok daha kısıtlıdır.
Bu sayfada;
Akıl ve Ruh Sağlığı Nedir?
Akıl ve Ruh Sağlığı nedir? Kişinin “bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik hali“ olarak değerlendirebiliriz. Bu tanım çok genel bir açıklama olabilir. Başka bir dille; Kişinin kendi kendisiyle ve toplumla sürekli bir denge ve uyum içinde olması durumu olarak tanımlamak mümkün. Buradan anlaşılacağı üzere şimdi ruhsal durumunuz iyi olabilir ama yarın olmayabilir. Yani sürekli denge ve uyum ve esneklik halinden bahsedebiliriz.
Kişinin, kendi kendisiyle uyumlu olması, içsel huzur ve denge halinin olması durumudur. Akıl ve ruh sağlığı için psikolojik sağlığınız önemli. Kişinin günlük kaygı kuruntu ve endişeleri normal karşılanabilirken sürekli ve devam eden kaygısal kuruntusal durumları ruh sağlığını bozan bir unsur haline gelebilir. Bu açıdan psikolojik sağlığınız önemli diyoruz.
Kişi, içinde bulunduğu toplumsal yapı ile ilişki içinde olabilmeli. Aynı zamanda bu çevresel ortamın dışında da bağımsız bir birey gibi yaşayabilmelidir. Kişinin kendine güveni olmalı ve bireysel olarak da varlık gösterebilmelidir.
Akıl ve ruh sağlığı açısından bakıldığında, kişinin gelecekle ilgili gerçekçi tasarımları, hayalleri ve beklentileri olabilmelidir. Gerçekçi olmayan beklentiler karşısında hayal kırıklıklarını hoş karşılayabilecek bir ruhsal olgunluğa erişmesi de önemlidir.
Akıl ve Ruh Sağlığının Korunması:
Ruh sağlığının korunması, birçok unsurun birlikte varolmasına göre değişiklik göstermektedir. Psikolojik sağlık durumu bozulmadan koruyucu olmak daha avatajlı olabilmektedir. Kişiler yaşamın içinde zaman zaman bu dengeyi sağlamakta zorluk yaşayabilirler. Böyle zamanlarda bozulan duygusal ve sosyal denge durumunu daha uzun zamanlara yayılmadan önüne geçmek mümkündür. Akıl ve ruh sağlığı bozulmadan koruyucu olanı tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
Koruyucu Akıl ve Ruh Sağlığı Nedir?
Koruyucu akıl ve ruh sağlığı için kişinin kendi kendine yapabileceği şeyler ve kurumların yapabileceği şeyler vardır. Kişiler kendi akıl ve ruh sağlığını korumak amacıyla farkında olarak kendilerine destek olabilirler. Farkında olunan ruhsal bazı sorunları görmezden gelmek ve ben hallederim şeklinde yaklaşım sergilemek problemlerin büyümesine ve kronikleşmesine sebep olabilir. Bu amaçla kişi kendi olumlu ve olumsuz taraflarını tanımalı, olumsuz taraflarını azaltmaya çalışmalıdır. Stres yaratan durumlara karşı bakış açısını değiştirebilmelidir.
Sağlıklı gelecek tasarımı yapmalı. Hayal kırıklıklarını onarabilmelidir. Zayıf ve güçlü yönlerinin farkında olmalı ve zayıf taraflarını güçlendirmeye özen göstermelidir. Günlük yaşamda sebebini bildiği kaygılarını bakış açısı değişikliğiyle başetme stratejisi geliştirebilmelidir. Sebebini bilmediği kaygı endişe ve kuruntuları için ise farkındalık çalışması için kendiyle başbaşa kalabilmelidir.
Ruh sağlığını korumaya yönelik birincil koruyucu ruh sağlığı hizmetleri, ikincil koruyucu ruh sağlığı hizmetleri ve üçüncül koruyucu ruh sağlığı hizmetleri olmak üzere sağlık kurumlarının yaptığı çalışmalarda örnek gösterilebilir. Örneğin; Aile hekimliği uygulamaları aynı zamanda birincil koruyucu sağlık hizmetlerini tanımlar. Ya da okullarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimleri de birincil koruyucu ruh sağlığı hizmeti işlevi görür. Birincil koruyucu ruh sağlığı, problemler kronikleşmeden müdahale ederek ruhsal sorunun çözümü sürecidir. bu açıdan da psikolojik sağlığınız önemli. Birincil koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinde psikolojik sağlığınız önemli, çünkü tüm ruh ve beden salığını etkiler. Bu açıdan psikolojik sağlığınız önemli.
Ruh Sağlığını Etkileyen Faktörler
Ruh sağlığını etkileyen faktörleri farklı başlıklarda inceleyebiliriz. Kişinin kendisinden kayaklanan faktörler ve çevresinden kaynaklanan faktörler, kalıtsal miras kaynaklı nedenler olmak üzere üç başlık olabilir.
Kişinin ruh sağlığını etkileyen unsurları genel başlıklarla sıralamak gerekirse bunlar şunlar olabilir; kişinin yaşı belirleyici olabilir. Kişinin mesleği, cinsiyeti, sosyal ve ekonomik durumu, yaşam koşulları, kişinin zeka seviyesi, kültürel yaşam biçimi, öğretisel sarsılmaz düşünce ve inançları, ailesel durumları bunlar arasında sayılabilir. Her bir başlığı detaylı olarak da incelenebilir. Akıl ve ruh sağlığını etkileyen faktörleri inceleyen bir başka yazıda daha geniş irdeleyeceğiz.
Ruh Sağlığı ve Davranış Bozuklukları
Ruh sağlığı ve davranış bozuklukları, oluşmadan önlemek en karlı olanıdır. Sorunlar oluştuktan sonra ise bunlarla yaşamadan bir çözüm arayışına girmek yararlı olacaktır. Ruh sağlığı ve davranış bozukluları, akıl ve ruh sağlığı ile ilgilenen meslek alanlarını da tarif eder. Bu meslek alanları doğrudan ve dolaylı olmak üzere ruh sağlığı ve davranış bozuklukları ile ilgili meslek alanlarıdır. Bu meslekler; Klinik psikologlar, Psikiyatri hekimleri, sosyal hizmet uzmanları, Psikolojik danışmanlar, psikiyatri hemşireleri sayılabilir. Bu meslek alanlarınca psikolojik sağlığınız önemli.
Psikolojik Sağlığınız Önemli
Klinik psikolog; akıl ve ruh sağlığının korunması sürecinde önemli işlevler görebilirler. Diğer meslek alanlarıyla birlikte ve eş güdüm ise önemli olabilmektedir. Bu çerçevede psikolojik sağlığınız önemli. Psikolojik sağlığınız önemli çünkü, ruh ve beden sağlığı bir bütündür. Bu nedenle psikolojik sağlığınız önemli.