Kardeş Kıskançlığı
Kardeş kıskançlığı. Psikolojik danışmanlık görüşmelerinde sıkça karşılaştığımız konulardan birisi de kardeş kıskançlığıdır. Ailede kardeşler arası kurulacak ilişkilerin niteliği, hem ailenin mutluluğu hem de kardeşlerin iyi bir yetişkin olup olmaması bakımından son derece önemlidir. Kardeşler arası olumlu ve dengeli ilişkiler kurmak ve böyle ilişkileri sürdürmek pek kolay değildir. Bununla birlikte,kardeş kıskançlığı, kardeşler arasında iyi ve dengeli ilişkilerin kurulması olanaksız da değildir. Olumlu ilişkiler kurabilmek için her şeyden önce kardeşler arasında iyi ilişkiler kurulmasını engelleyen ya da kurulmuş iyi ilişkiyi bozan etkenlerin bilinmesine gerek vardır.
Kardeş Kıskançlığı Sevginin Paylaşılamamasıdır
Kardeşler arası ilişkiyi bozan etkenler arasında kıskançlık, saldırganlık, bağımlılık her şeyi tekeline alma eğilimi ve benzeri davranış bozuklukları, kardeşler arası ilişkileri aksatan temel sorunlardan önemli olanlardır. İnanımın insana verdiği zarar sayılmayacak kadar çoktur. Ve bazen de düzeltilmeyecek kadar köklüdür. Yetişkinlerin duygularını kontrol etme gücünde olmaları onların henüz bu gücü kazanamamış olan çocuklara oranla davranışlarını daha kolay kontrol edebilmelerini sağlamaktadır. Bunun için, iyi ilişkileri zedeleyecek türden davranışlara çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Daha küçükken, çocukların bu tür duygulardan bilinçli bir biçimde kurtulmaları sağlanamaz ve bilinçaltına itilirse, yetişkinlik yıllarında ve kişinin evliliğinde, bu duygular, kayınvalide, görümce, komşu vs. problemi ve anlaşmazlığı olarak daha şiddetli bir biçimde ortaya çıkacaktır. Kısaca kardeşler arasında yerleşmiş bulunan ilişkiler, yaşantıyı geniş çapta etkilediğinden büyük önem taşımaktadır. Aşırı bağımlı ve zorlayıcı emredici kişiliğe sahip iki kardeşin ileriki yıllarda diğer insanlarda olumlu ilişki kurmaları oldukça güçtür. Kardeş kıskançlığı konusu bu açıdan önemlidir.
Yetişkinlerin körüklediği, yetiştirdiği kardeşler arası yarışma duygusu ya da kardeş kıskançlığı konusu uzun yıllar silinemeyecek düşmanca duyguların oluşmasına neden olmaktadır. Birey ileriki yıllarda çok başarılı olsa da, çocukluk yıllarında hep ikinci, üçüncü yani geri planda kalmasının verdiği ezikliği unutmamakta ve başarısının zevkini duyamamaktadır. Bu tür duyguların tek ve temel nedeninden söz etmek mümkün değildir. Çocukların hepsinin sevgiye şefkate ve gözde olmaya ihtiyacı vardır. Kardeş kıskançlığı sevginin paylaşılamamasıdır.
Aile kardeş kıskançlığı konusunda, çocuklar arasında görülen problemlerin çözümünde zekice mantıklı ve adil bir yol izlenirse onların aralarında dengeli ilişkiler kurması kolayca sağlanmış olur.
Çocuklar arasında yaşanabilecek kardeş kıskançlığı ile ilgili aile terapisi alan anne babaların sıklıkla sorduğu sorulardandır. Bursada çocuk psikoloğu arayışında olan evlilik terapisi alan birçok birey için de çocuk psikolojisi önem arz etmektedir. Evlilik terapistleri bu konuda çocuklarla da psikolojik danışmanlık şeklinde psikolojik destek verebilirler. Kardeş kıskançlığı çocuk psikolojisi açısından önemli bir konudur.